01 de setembre 2006

Diversitat, cortesia i respecte

Altan és un dibuixant italià que publica a L’Espresso uns acudits extraordinaris. Aquest estiu en treia un, referit a una modificació del procediment per accedir a la nacionalitat italiana. A la il·lustració es veien dos individus, blanc i vestit amb correcció burgesa el de l’esquerra, i negre i amb aparença d’immigrant extracomunitari el de la dreta. El blanc li diu al negre “Saps que passats cinc anys podràs convertir-te en italià?” I el negre respon “I llavors, ¿em tractaràs de vostè”
El breu diàleg pot ser interpretat de dues maneres. D’una banda, podria ser que el negre, sarcàstic suggerís que tot el que pot esperar és la ciutadania formal: un document d’identitat i una cortesia merament convencional. Per un altre cantó, potser vol reclamar respecte.
No sé si tractar algú de tu o de vostè és important, però estic segur que el respecte ho és molt. I si no es mostra, és com si no existís. Es pot ser groller tractant de vostè i exquisidament amable tractant de tu. Amb tot, sembla que l’ús de fórmules de cortesia comunica implícitament la voluntat de respectar l’altre, adreçant-nos-hi amb un “vostè” com si truquéssim a la seva porta. Encara que no es tingui casa, la dignitat també és un espai imprescindible de la vida.